Modul 1 , Mapp 3 , Uppgift 2

Nu blir det allvar

Det var lätt att bestämma sig för ett år som erasmusstudent i Sverige. Landet lockade mig redan som barn. Nu är äntligen tiden inne och allvaret har börjat. Samtidigt som jag upplever många nya och spännande saker blir tankarna bara fler och fler. Undrar om allt kommer att gå bra? Det finns ju så mycket att tänka på och så mycket som är nytt.

Sjukförsäkringen är en av flera saker jag måste tänka på. Som tur är har den svenska Försäkringskassan en informativ och mångspråkig hemsida www.forsakringskassan.se

Frågan är om man verkligen måste gå till läkare eller om man ska vända sig till ett sjukhus om något händer eller om man blir sjuk. Kommer de att förstå alla mina problem och vad som är fel på mig när jag talar svenska? Än värre kanske.:) Kommer jag att förstå deras diagnos?

En annan tanke som ständigt återkommer är om mina pengar kommer att räcka. Har jag tillräckligt med pengar för att klara mig? Visserligen borde mitt studielån hjälpa en bit på vägen och så kanske man får bidrag från Erasmusprogrammet men när och hur mycket det blir, det vet jag inte ännu. Vad kommer det i själva verket att kosta att bo och leva i Sverige? Kan man jobba i Sverige för att tjäna lite extra om man är student? Så många frågor som snurrar i huvudet!

Bensinpriserna i Sverige är åtminstone inte så farligt höga, tycker jag. Det är ingen stor skillnad om man jämför med Tyskland. Dessutom behöver motorcykeln inte lika mycket bensin som en bil. Hoppas bara att ingenting händer. Men som morfar säger, man får ta det som det kommer.

Skriv rätt ord i luckan! Svaren finns i texten!

I Sverige bör man vända sig till Försäkringskassan när det gäller frågor kring .

I Tyskland är ungefär desamma som i Sverige.

När något inte stämmer så är det på något.

Även om man inte kan tala och förstå svenska kan man informera sig på Försäkringskassans hemsida för den är .

Klaras morfars motto är att man får ta det .

Ibland arbetar man lite mer för att lite extra.

För att klara sig finansiellt kanske man behöver ett .

Universitetsstudenter från EU-länder kan få från Erasmusprogrammet.

Om det inte är en lek längre så blir det ofta .

Tankarna i hennes huvud återkommer .