Modul 1 , Mapp 1 , Uppgift 1

Hej kära vänner!

Nu är jag äntligen i Rostock. Efter en liten försening är färjan till Trelleborg också i hamn. Hamnarbetarna säger att båtarna kommer lite senare ibland, men bara på grund av semestertrafiken eller om det är dåligt väder. Vädret är fint idag, så det måste väl vara på grund av semestertrafiken. Det är alltid bra att vara här i tid, minst en halvtimme före avgång.

För er som inte känner mig redan så heter jag Klara och jag är en tjej från Tyskland. Jag studerar i Erlangen, där jag har läst nordisk filologi i fyra terminer. I Erlangen bor också min familj som består av min syster Anke och mina föräldrar. Just nu sitter jag på färjan som snart åker iväg till Sverige. Min motorcykel står nere på bildäck. Min resa tar mig till Västerås där jag ska studera vid Mälardalens högskola. Innan jag reser dit åker jag runt lite i södra Sverige. Min mamma kommer nämligen från Lund, i Skåne. Hon har bott i Tyskland sedan 17-årsåldern och är nu gift med min pappa som är tysk. Min morfar bor fortfarande i Lund. Jag tänker hälsa på honom innan jag ska åka vidare. Jag ser fram emot att träffa min morfar, speciellt eftersom jag nu kan säga mer än bara ”Hej, jag heter Klara Bauknecht”. Det ska bli roligt att tala svenska med morfar. Min svenska är säkert mycket bättre nu än sist. Ändå är jag lite nervös eftersom jag inte vet om jag kommer att förstå allt han säger. Han talar ju skånska!

Under resans gång kommer jag att blogga om allt som händer här i Sverige. Jag hoppas att ni skriver tillbaka, kanske via chatt, mejl, sms, vykort eller brev. Det finns också en chatt här på bloggen. Ni behöver inte skriva på svenska, men det är en bra övning för er därhemma och för min pojkvän Stefan, som också vill lära sig lite svenska.

Vi hörs snart igen! Nu går jag ut på soldäck och njuter av solen, medan jag kan.

Puss och kram till er alla!

Klara

Kryssa för rätt alternativ!
Färjan är försenad på grund av
Vad läser Klara?
Varför reser hon till Sverige?
Varifrån kommer Klaras mamma?
Varför är Klara nervös?
Vad gör Klara efter bloggandet?