Modul 1 , Mapp 4 , Uppgift 3

Visste du att…

…Skåne var danskt fram till 1658 då det blev svenskt efter ett långvarigt och blodigt krig? Numera kämpar man bara på fotbollsplanen eller, rättare sagt, kanske bara retas med varandra. Det är ganska vanligt att man i Sverige skämtar och berättar roliga historier om danskar och danskar känner nog till lika många skämt om svenskar. Norrmän förskonas inte heller. Här kommer ett exempel:

– Hur sänker man en dansk ubåt?

– Man knackar på luckan, så öppnar de och säger: Vi är inte lika dumma som norrmännen.

1.

…Öresundsbron är Sveriges högsta byggnadsverk? Den 8 km långa bron med dess över 200 meter höga pyloner förbinder Sverige och Danmark och bidrar till att länderna växer ihop mer och mer idag. I den så kallade Öresundregionen, som omfattar Skåne i Sverige och ön Själland i Danmark, kan man se hur samarbetet mellan de båda länderna fungerar inom turism, näringsliv och utbildning. Det är många svenskar som arbetar i Danmark och många danskar köper hus i Skåne. Naturligtvis återstår det några problem: Öresundsregionen består av två nationella system – det svenska och det danska – och det betyder att regler och lagstiftning inte alltid överensstämmer på båda sidor av sundet. Därför finns Öresundkomittéen, som vill skapa en region där det är lätt för invånarna att välja var de vill bo, studera eller arbeta.

2.

…den danska adeln byggde många borgar och slott i Skåne? Några av dem finns fortfarande kvar och de tar emot besökare som är intresserade av historia, konst och fina trädgårdar. På några slott är det även möjligt att övernatta. Ett exempel på en medeltida borg är Glimmingehus som har blivit ett riktigt medeltidscentrum. Glimmingehus erbjuder ett museum och ett stort utbud av aktiviteter som ger ett smakprov på livet under medeltiden med tornerspel, marknader, gyckel och upptåg. På museets restaurang kan man även pröva medeltidsmat.

3.

…en jätte vid namn Finn byggde Lunds domkyrka? Enligt sagan ska han ha byggt kyrkan och samtidigt slagit vad med en munk. Ifall munken inte fick reda på Finns namn innan kyrkan var färdig skulle han ge jätten sina ögon. Just när den sista stenen skulle läggas på plats kom munken springande och ropade jättens namn. Jätten blev mycket arg över nederlaget. Han gick ner till kryptan, tog tag om en pelare och tänkte riva kyrkan. Men just i det ögonblicket blev han förvandlad till sten. Än idag kan man se Finn omfamna en pelare i kryptan i Lunds domkyrka. Pelaren kom till då domkyrkan byggdes, i början av 1100-talet.

4.

…staden Karlskrona i Blekinge är uppförd på Unescos världsarvslista? Karlskrona planerades nämligen efter Karl XI:s vilja och visioner. Karakteristiskt för Karlskrona blev de mycket breda gatorna och det monumentala torget med sina offentliga byggnader. Sveriges enda barockstad ligger i en pittoresk skärgård och kallas också örlogstad. Örlog är ett gammalt ord för krig, särskilt sjökrig. Än idag är Karlskrona flottbas.

5.

…Småland är känt för både glasbruk och möbeldesign? Den del av Småland där det finns många världsberömda glashyttor kallas Glasriket. Här tillverkas bruksglas, som till exempel flaskor, och konstnärer skapar fint konstglas som man kan se på utställningar i Sveriges Glasmuseum i Växjö. Dessutom kallas Småland för Möbelriket. Möbelvaruhuset IKEA grundades här och många andra möbeltillverkare berömda för sin design är bosatta i Småland. Bruno Mathsson är en av 1900-talets mest kände designer. Man kan titta på några av hans skapelser på konst-och designmuseet Vandalorum utanför Värnamo.

6.

…säkerhetständstickan är en svensk uppfinning? Den kallas så eftersom den endast kan tändas mot plånet på tändsticksaskens utsida. Bröderna Lundström startade Jönköpings Tändsticksfabrik 1845 och vidareutvecklade uppfinningen. Säkerhetständstickan var länge en av Sveriges främsta exportprodukter och blev synonym med Jönköping i Småland världen över långt in på 1900-talet. Om du vill veta mer kan du gå på tändsticksmuseet i Jönköping. Staden Gränna är känd för polkagrisar, röd-vit randiga karamellstänger i mintsmak, som man också brukar använda som julgransdekoration.

7.

…den svenska kungafamiljen bor på Öland på sommaren? Sveriges monarker njuter av solen och den friska luften på slottet Solliden sedan 1906. Ölands långa sandstränder och underbara landskap lockar också tusentals turister. Landskapet på södra Öland med sitt traditionella lantbruk, sina åkrar, ängar och betesmarker har odlats i flera tusen år och blev ett världsarv år 2000. Karakteristiskt för landskapet på Öland är också väderkvarnar.

Ön Gotland är känt för Raukar, vilket är stenformationer som har mejslats fram under miljontals år genom havets ständiga rörelser mot kalkstenen.

8.

Till vilket textavsnitt passar vilken bild? Skriv rätt nummer till rätt bild!

text

text

text

text

text

text

text

text

text

text

text

text