Modul 1 , Mapp 3 , Uppgift 1

Blogginlägg från Lund

Igår hälsade jag på min morfar och han blev jätteglad över att se mig. Naturligtvis blev han också glad över spriten. Den drack vi dock inte till kaffet. Det blev kanelbullar, vetelängd och små kex som vanligt. Det var riktigt mysigt och intressant. Han talade mycket om vad han sysslar med nu när han är pensionär med sina nyss fyllda 65 år. I Sverige kan man välja att gå i pension när man är 64 eller att fortsätta jobba tills man är 67. Morfar är fortfarande väldigt pigg. Eftersom han tycker om politik och samhällsfrågor engagerar han sig gärna i kommunalpolitik. Tala och diskutera, det kan han minsann! Men som tur är älskar han historia också så han gav mig ett par tips om vad jag skulle kunna se på min resa i Sydsverige. Enligt honom skulle man kunna tillbringa en hel vecka med att upptäcka Lund. Det är en väldigt vacker, liten stad med Sveriges näst äldsta universitet som numera inte bara omfattar Lund utan också andra städer i regionen. Det beror nog på att hela Öresundsregionen har börjat växa samman efter att bron mellan Danmark och Sverige byggdes i slutet av 90-talet.

Nu gäller det att planera nästa del av mitt äventyr för det finns massor att se och sådant tar ju sin tid. Helst skulle jag vilja besöka Göran och Gunilla, det trevliga paret som jag träffade på båten. Jag skulle även kunna passa på att se Kärnan och kanske ”tura” till Helsingör. Där skulle jag kunna titta på slottet Kronborg som är känt från Shakespeares Hamlet och ta reda på om det är något ruttet i staten Danmark. ;-)

Dessutom vill jag åka längs med sydkusten via Ystad och Österlen och sedan upp till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby i Småland. Det är en rätt lång resa med många sevärdheter. Undrar om jag hinner med allt det där innan jag åker vidare till västkusten?

Mitt huvud håller nästan på att explodera. Morfar säger alltid att jag ska ta det lugnt och ta ett steg i taget. Han brukar säga: ”Ta det som det kommer!” Undrar hur han alltid kan vara så lugn? Ikväll ska vi grilla lite korv med grannarna i trädgården.

Para ihop orden med den passande bilden!
  • grilla korv
  • bygga
  • en kanelbulle
  • sprit
  • en värld
  • hinner
  • en pension
  • det är något ruttet i staten Danmark