Modul 1 , Mapp 4 , Uppgift 1a

Klaras smultronställen

I sina vykort berättar Klara lite om vad hon har sett och upplevt på sin resa genom Sydsverige och hon tipsar om sina smultronställen. Ett smultronställe är en plats som man gärna kommer tillbaka till och som inte är så lätt för andra att hitta. Dessutom betygsätter Klara sevärdheterna genom att dela ut smultron på en skala från ett till fem.

Hejsan vänner!

Er glada reseguides första tips kommer ifrån Ystad, staden som Henning Mankell skriver om i sina romaner med kriminalkommissarie Kurt Wallander i huvudrollen. Det erbjuds t.o.m. en Wallandertur genom staden. Den är ett måste, tycker jag, om man har läst alla Wallander-böckerna! Just nu befinner jag mig vid det berömda landmärket Ale Stenar. Det är en så kallad skeppssättning, som består av 59 stenblock, som ser ut som ett 67m långt skepp. Det ska vara från 600-talet och är lika mystiskt som Stonehenge eftersom man inte vet hur eller varför människorna ställde upp de stora stenarna här. I alla fall utgör skeppssättningen en otroligt imponerande syn när solen går ner i väst – det är som om himmel, jord och hav möts. Härligt! En underbar möjlighet att ta vackra foton! Jag kan även rekommendera de små fiskrökerierna i Kåsebergas hamn, smaskigt om man tycker om rökt fisk!

Er smultronguide

Klara

Hejsan vänner!

Här kommer er reseguides andra vykort med glada tips. Den här gången har motorcykeln fått en fin parkeringsplats mitt i den småländska staden där de tre rikena Norge, Sverige och Danmark enades under drottning Margarethe I år 1397. Vem vet vilket språk jag skulle ha talat om inte Gustav Vasa hade blivit kung över Sverige 1523? Det handlar, som ni säkert redan gissat, om Kalmar. Var man än strövar i staden ser man bevis på dess historiska betydelse. Många byggnader har varsamt renoverats under årens lopp och rymmer nu små, charmanta butiker och krogar. De gamla försvarsanläggningarna påminner om stormaktstiden, då svenskarna härjade i Tyskland. De är alla mycket välbehållna men kanske främst Kalmar slott. Kalmar har emellertid mer att bjuda på än bara historia. På cykelavstånd ligger sandstränder, parker och ängar och man kan njuta av naturens skönhet. Mitt shoppingglada hjärta har också fått njuta fast jag blev av med en hel del pengar i ett flertal butiker. Tusen tack till morfar för studentstödet! Puss!

Er smultronguide

Klara

Vilka rubriker passar till bilderna? Varje bild kan ha tre rubriker!
  • Sveriges Stonehenge
  • Natur och miljö förenas med mänsklig skaparkraft
  • En hamnstad med mycket god rökt fisk
  • Staden som består av historiska byggnader
  • Staden för shoppingglada studenter
  • Staden där Norden enades
  • Ale Stenar
  • Kalmar
Session abgelaufen

Bitte loggen Sie sich bei Bedarf neu ein.